21 Aralık 2009 Pazartesi

‘Tuvaletiniz bahçeye gübre olacak’ en iyi 100 inovasyon arasına girdi


Popular Science Dergisi, 2009’a damgasını vuran “Yılın En iyi 100 Teknolojisi”ni belirledi. ‘Çevreci Teknoloji’ kategorisinde yer alan ‘Toksin Terminatör’ ağırlığının yarısını absorbe edebiliyor. ‘Tuvaletinizi paket gübre’ yapan teknoloji de çok ilginç.


POPULAR Science Dergisi’nin editörleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da teknolojideki en heyecan verici gelişmeleri seçti. Listede ‘Çevreci Teknoloji’ kategorisinde birbirinden ilginç yenilikler yer buldu. ‘Toksin Terminatörü’ ilk sıraya otururken, bir başka ürün için “Bir sonraki tuvaletiniz bahçeye paketlenmiş gübre olarak gelebilir” deniliyor. Aynı ürünün birçok şekle girebileceği ve nakliye sektöründe tahta ve plastik gibi malzemelerin yerine taşımalarda kullanılabileceği belirtiliyor.
11 kategoride seçtiler
1987’den beri “The Best of What’s New-En İyi Yeni” buluşları belirleyen Popular Science, bu yıl 11 kategoride 100 yeniliği sıraladı. Bu yıl listeye geçen yıl olmayan iki kategori eklendi. Bunlardan biri ‘çevreci teknoloji’ olurken, geçen yıl listede sadece ev elektroniği olarak yer alan kategori bu yıl ikiye ayrılarak ‘ev eğlencesi ve ‘ev teknolojisi’ olarak listede yer buldu. Binlerce ürün arasından belirlenen 100 tekonlojik yenilik, kendi kategorilerinde önemli bir sıçramayı temsil ediyor. Bu yılın 11 kategorisi ise şöyle: otomotiv, uzay ve havacılık, bilgisayar, mühendislik, cihazlar, çevreci teknoloji, ev eğlencesi, güvenlik, ev teknolojisi, kişisel sağlık ve eğlence.

Toksin Terminatörü
Çevreci teknolojilerin ilk sırasında yer alan “Toksin Terminatörü” beyaz toz civa halinde ve ağırlığının yarısını absorbe ediyor. Bu basit görünümlü beyaz toz ile kirlenmiş civa, suyu 100 kez temizleyebiliyor. Tozun maliyeti diğer metotların yarı fiyatına denk geliyor, üstelik aynı temizliği sağlıyor. Moleküler süngerin her zerresi civanın ağırlığının yarısını emecek şekilde dikkatlice tasarlandı. 15 yıldan uzun süren üretim araştırmalarında, Tiyol-SAMMS silis moleküllerinin monte edilmesiyle hazırlandı. SAMMS, atık suyu da çeşitli ayarlarda başarıyla temizliyor. Hatta bu beyaz tozun yakında gölleri, akarsuları ve kanalizasyonları temizlemeye yardımcı olabileceği konuşuluyor. Bu yenilikçi ürünün fiyatı 50-750 sterlin arasında değişiyor.
Ekolojik köpük
Tarımsal atık maddelerden hazırlanan köpük, toprakta yok oluyor. Popular Science, bu buluşu listeye alırken, “Bir sonraki tuvaletiniz bahçeye paketlenmiş gübre olarak gelebilir” benzetmesi yaptı. EcoCradle ağaç yerine, geri dönüşümlü taşıma-nakliye malzemesi olabiliyor. Bu yapısıyla taşımada herhangi bir boyut ve ağırlıktaki nesneleri korumaya imkan tanıyor.

Çevreci Enerji Makinesi

ÇEVRECİ Enerji Makinesi, çöplerden tek başına enerji elde eden ilk cihaz olarak gösteriliyor. Makine, 3 adet park yeri kadar büyüklükte; ofis binaları, hastaneler, okullar göz önünde bulundurularak tasarlandı. IST Enerji’nin yaptığı açıklamaya göre, bu teknoloji çöpleri yakarak enerji üretmiyor. Çöpleri gaz haline getirerek çok daha az kirliliğe yol açıyor. Bir dizi çevreci teknoloji şirketi yenilenebilir kaynakları katı atık ve biokütlelerle kombine ederek gaz haline getirmek için uğraşırken, IST’nin başarısı ABD’de çok tartışılıyor. Çevreci Enerji Makinesi’nde gaz yakındaki jeneratöre aktarılabiliyor. Metal ve cam dışındaki her şey (yiyecek, karton, plastik, tarımsal atıklar vs.) bu makineye gönderiliyor. Çevreci Enerji Makinesi günde üç ton atık ısıtıyor ve 200 bin metrekarelik bir binanın gücü kadar enerji üretiyor.

Ucuz geri dönüşüm su israfı da yok
GERİ dönüşümün kirli sırrı: İşleme fabrikaları günde 100 bin galon su tüketiyor. Çoğunlukla bu su kimyasalları yıkamak için kullanılıyor. ECO2 ise susuz geri dönüşüm sürecini oluşturdu. Bu sistemin işletmelere sağlayacağı bir diğer etki de, su faturasını azaltmak olacak. İlk işletme Ekim 2008’de bu sistemi tasarruf tedbirleri kapsamında kullandı. Metod her tür plastiği temizleyebildiği için, şimdi otomotiv ürünlerinde geri dönüşümü olmayan parçaların temizliği için kullanılması planlanıyor.

Kuru iklim kliması

COOLERA-DO’nun kuru iklimler için geliştirdiği Coolerado H80 kliması ‘çatı kliması’ olarak biliniyor. Kuru iklim kliması olarak da geçen Coolerado H80, kuru iklimlerde verimliliği iki kat artırıyor. Çöl ikliminin hakım olduğu sıcaklıkta enerji tüketiminde tasarruf sağlıyor. Kurak bölgelerde kullanılacak özel bir tip olarak geliştirilen bu klimanın, içindeki su buharlaşarak dışarıdaki ısıyı çekiyor. Sistemde suyun etrafındaki hava soğurken, büyük sıcaklık değişiklikleri meydana geliyor, dışarıdaki havadan daha fazla ısı emiliyor. Yağmur yağdığında ise geleneksel kompresör oluşan nemi kesiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder